Zing mij dan een heel nieuw lied

Geschreven door: Murali

21 januari 2021

De mens kan een spoor van spirituele vrijheid, van geestelijke onafhankelijkheid behouden, zelfs in verschrikkelijke omstandigheden van psychologische en lichamelijke spanning.
Viktor Frankl

Het wordt er niet makkelijker op. Soms heb ik het gevoel dat we in oorlogstijd leven. Steeds meer beperkt in onze vrijheid. Steeds minder bewegingsruimte. Steeds minder zekerheid over wanneer dit stopt. Steeds meer offers om te brengen. Het is een flinke kunst om gaandeweg niet gefrustreerd te raken.

Viktor Frankl (bovenstaande citaat) werd op 26 maart 1905 in Wenen geboren. Hij overleefde vier concentratiekampen waaronder Auschwitz. De ervaring van Frankl in de concentratiekampen toonde hem dat mensen het vermogen bezitten om betekenis te vinden: ongeacht de omstandigheden in het leven vinden mensen zin. Ik denk dat we op dit moment allemaal voor die vraag staan: wat is de zin van dit alles? Wat is de zin voor mij! Hoe kan ik in dit alles mijn hoogste lied vinden en zingen?

Etty Hillesum, Frankl’s tijdgenoot, schreef vanuit kamp Westerbork de volgende ontroerende zinnen:

Het zijn bange tijden, mijn God……… Ik zal je helpen, God, dat je het niet in mij begeeft, maar ik kan van te voren nergens voor instaan. Maar dit ene wordt me steeds duidelijker: dat jij ons niet kunt helpen, maar dat wij jou moeten helpen en door dat laatste helpen wij onszelf. En dit is het enige wat we in deze tijd kunnen redden en ook het enige waar het op aan komt: een stukje van jou in onszelf, God. En misschien kunnen we ook eraan meewerken jou op te graven in de geteisterde harten van anderen.

Zing mij dan een heel nieuw lied
In mijn innerlijke zoektocht naar antwoorden op alle uitdagingen waar ik zelf voorsta in deze tijd vond ik geen antwoord maar een lied. Mag ik het voor je zingen? En wil je het delen zodat we samen een nieuw lied vinden?

Etty Hillesum zei ook: In zo’n kamp moet er toch een dichter zijn, die het leven daar, ook daar, beleeft als een dichter en die er van zal kunnen zingen.

Laten we dichters zijn
Laten wij dan de dichters zijn die kunnen zingen van en in deze tijd. Een lied dat voorbij gaat aan voor en tegen. Een lied dat geen reactie is op deze tijd, maar van diep genoeg komt om iets nieuws te creëren. Een lied dat voortkomt uit en expressie geeft aan het stukje God in ons zodat anderen zich het misschien ook weer herinneren.

En daarom…Zo het leven wil, op 20 december voor jou ons hoogste lied van dit moment. Er zijn nog een paar kaartjes beschikbaar dus als je wilt…. kom er bij! Laten we samen zoeken naar een nieuw lied in ons zodat we toe kunnen bewegen naar een hoopvolle kerst en een waarlijk NIEUW jaar!

Let’s ring the bells that still can ring! Let’s sing the songs we still can sing!

Weet je van harte welkom!

Gerelateerde berichten

Geloven? Ik weet het zeker!

Geloven? Ik weet het zeker!

Geloven in een groter geheel waarmee wij ons zinvol kunnen verbinden houdt onze hoop levend in een wereld die veel reden tot ongerustheid geeft – Hans Alma

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Shares
Share This